Avaleht / Aura mahla lugu

    Aura mahla lugu

    Aura mahl on oma olemuselt läbinisti rõõmus. Juba alates 2000. aastast on Eesti armastatuim mahlabränd serveerinud nii väikestele kui ka suurtele erinevaid mahlakaid hetki ja puhast mahlarõõmu. Meie eesmärk on pakkuda parimatest parimaid mahlanaudinguid. Muidugi saab parim olla vaid siis, kui keskenduda olulistele väärtustele: puhtale ja kvaliteetsele tootele ning ümbritseva keskkonna austamisele.

    Kuigi Aura brändi alla kuuluvad küpsetest viljadest valmistatud joogid – täismahlast ja smuutidest kuni puhta Lõuna-Eesti maapõuest villitud Aura veeni –, on meie lugu alguse saanud ikkagi mahlast. Aura brändi alus on mahl – 100% head, mida loodusel meile pakkuda on.

    Meie pühendunud meeskond jälgib hoolikalt kogu mahla tootmise protsessi alates tooraine valikust kuni jookide pakendamise ja tarbijale pakkumiseni. Mahl on pika tarneahelaga, kuna eksootilised viljad kasvavad meie elukohast kaugemal – siin on meie eesmärk kasutada nutikaid lahendusi, et vähendada ökoloogilist jalajälge. 

    Aasta-aastalt on Aura brändi tootevalik laienenud, muutunud mitmekesisemaks ja funktsionaalsemaks. Tootearenduse eesmärk on ühendada looduses kasvanud puhtad toorained teaduspõhise lisaväärtusega, et luua uusi tervislikke tooteid.

    Aura brändi alustala on mahl, kuid lisaks kannavad Aura kaubamärki uhkusega veel paljud sisukad joogid. Aura brändi alla kuuluvad täismahlad, smuutid, nektarid, mahlajoogid, Dr Active’i vitamiinidega mahlajoogid, puhtad veed, maitsestatud veed, near water veed, lisaväärtusega veed, funktsionaalsed veed, mahlasiirupid ja mahlakontsentraadid.

    Aura – puhas mahlarõõm!

    Kuidas mahl valmib

    Aura mahla puhul võime julgelt väita, et see on 100% head, mis loodusel meile pakkuda on. Mahl on looduslik vitamiiniallikas, mis sisaldab sarnaselt värsketele puuviljadele ning marjadele B-grupi vitamiine, A-vitamiini ehk beetakaroteeni, C-vitamiini, P-vitamiini ja E-vitamiini. Peale selle sisaldavad täismahlad kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, seleeni, rauda, fosforit ja palju muid organismile eluliselt vajalikke mineraalaineid.

    100% mahl ei tohi sisaldada säilitusaineid. Kuidas on siis võimalik, et saame pakkuda erinevaid Aura mahlu ka nendest värsketest viljadest, mis meie laiuskraadidel ei kasva? Viljade kasvukohas valmistatakse mahlakontsentraat, mis ei sisalda kunstlikke lisaaineid, ja protsessi käigus eraldatakse mahlast aurutamise teel suurem osa veest. Tänu sellele saamegi transportida mõnusat mahlarõõmu ka kaugete maade tagant ja lisame kohapeal tehases vaid nii palju vett, kui kontsentreerimise käigus on mahlast välja pressitud.


    Muide, kas teadsid, et 100% mahlale on säilitusainete lisamine lausa seadusega keelatud?

    Vahel on kuulda müüti, et 100% mahlale lisatakse magusama maitse saamiseks ikkagi suhkrut. Selle väite saame küll kindlalt ümber lükata: Aura 100% mahl saab kogu magususe viljades loomulikult sisalduvast fruktoosist ja glükoosist. Mida rohkem on viljad päikest saanud, seda küpsemad ja magusamad nad on. Seetõttu valmistatakse meie 100% mahl ainult täiesti küpsetest viljadest ja on täiesti mõistetav, miks sellise mahla joomine päikeselise tunde tekitab.

    Mahla on kahte liiki: kontsentreeritud mahlast valmistatud mahl ja värskelt pressitud mahl.

    Mahlakontsentraat valmistatakse tavaliselt riigis, kus puuvili kasvatati. Näiteks apelsinimahl on valmistatud kaugel Brasiilias valminud parimatest apelsinidest, tomatimahla valmistatakse Portugali küpsetest tomatitest ning õunamahla Poola ja Ungari magusatest õuntest. Eksportimiseks toormahl kontsentreeritakse, mis tähendab, et sellest eraldatakse vesi. Nii on logistiline jalajälg oluliselt väiksem ja tooraine kvaliteet tagatud. Mahlatehases mahl taastatakse, lisades sellele täpselt sama palju vett, kui enne eraldati. Oluline on äärmine puhtus ja steriilsus, mistõttu mahla kuumutatakse paar sekundit 96 kraadi juures. See protsess garanteerib, et sellised mikroorganismid nagu bakterid, pärm ja hallitus ei saaks mahla sisse tekkida ega mõjutada mahla kvaliteeti ning säilivust. Seejärel jahutatakse mahl kiirelt, et säilitada esialgsed maitseomadused. Mahla villimine toimub aseptilises keskkonnas, mis hõlmab steriilse õhu, niiskuse ja temperatuuri kontrolli, et vältida mikroorganismidega kokkupuudet. Selline villimistehnoloogia ei lase mahlal kokku puutuda ka valguse ja välisõhuga. Pakendid suletakse samuti aseptilises keskkonnas, et tagada täielik puhtus.

    Põhimõtteliselt on lapsepõlvest meenuva vanaema kuumutatud mahla ja pakis oleva täismahla vahe vaid pakend ise ning oluliselt lühem kuumutamine, mis pikendab mahla säilivusaega ning säilitab selle parimad omadused. Ka kodune mahl säilib pimedas ja jahedas kuni järgmise saagini, kui selle valmistamisel tagatakse puhtus ning hügieen.

    Aura ökoloogiline filtreerimata õunamahl on valmistatud värskelt pressitud mahlast. Rõõmsad ja punapõsksed ubinad on korjatud Ungari maheaedadest ning neist on pressitud vaid mõne tunni jooksul pärast viljade korjamist naturaalne filtreerimata õunamahl. Meie mahlatehases pakendatakse selline värskelt pressitud õunamahl loetud tundide jooksul õhu- ja valguskindlasse kartongpakki, kus see säilib tänu aspetilisele villimisele järgmise aasta saagini. Mahla filtreerimata jätmine võib tootesse tekitada seismisel väikest sadet, kuid tagab rikkalikuma maitseelamuse.

    Tegemist on täismahlaga, mistõttu tootesse suhkrut ei lisata, filtreerimata koostis ja valmistamisviis tagavad rohkemate vitamiinide säilimise. Seetõttu on 2022. aasta parima mittealkohoolse joogi kuldmärgiga pärjatud Aura ökoloogiline õunamahl just selle õige ja kordumatu koduaiast nopitud õunte mekiga.

    Aura – puhas mahlarõõm!

    Aura smuutid

    Peale mahlade kuuluvad Aura mahlaperre ka suure puuviljasisaldusega smuutid, mis on valmistatud ainult täiuslikult küpsenud puuviljadest ja millesse ei ole lisatud suhkrut. 

    Smuutid pakuvad kiiret ja mugavat viisi vajalike toitainete saamiseks. Need sobivad ideaalselt hommikusöögiks, vahepalaks või taastumiseks pärast treeningut. Aura supersmuutide viljasisaldus on 98–100%. Supersmuutides on koos nii mahlased puuviljad kui ka tervislikud juurviljad, lisaks sisaldavad need kasulikke B-rühma vitamiine. Eriliseks teeb meie supersmuutid kaer, mis toetab maitsvat vahepala rohkete kiudainetega.

    Aura smuutide siidine tekstuur ja päikeseliste viljade maitse paitab jooja maitsemeeli ning pakub oma tugeva koostisega toimekal päeval mõnusat kosutust.

    Mis vahe on mahlal, nektaril ja mahlajoogil

    Mahlatoodete valik poelettidel on lai. Kõik neist ei ole aga täismahlad ja seda kahel põhjusel, joodavuse ja tarbimise tõttu. Näiteks puhas jõhvikamahl ei ole joodav ilma lahjendamata, mistõttu seda pakutakse tavaliselt lahjendatult, 10–12% mahlasisaldusega joogina. Apelsini puhul aga on Aura tooteperes nii 100% täismahl kui ka 50% mahlasisaldusega apelsininektar ja mõlemal on oma tarbijad. Kui täismahl on pigem toit kui jook, siis nektarid ja mahlajoogid on ennekõike joogid ning sobivad nii toidukorra toetamiseks kui ka janu kustutamiseks. 

    Mahl

    100% mahl on valmistatud ainult puuviljadest, köögiviljadest või marjadest ja sellele ei tohi olla lisatud suhkrut (v.a astelpaju-, sidrunimahl), säilitus- ega muud lisaainet. Seega saab tarbija olla kindel, et tegemist on sama puhta tootega, kui seda on vili ise. Kui pakendil on kiri “100% mahl”, siis ei ole mahla valmistamisel kasutatud selle maitset ega säilivust parandavaid aineid. Aura mahlad on valmistatud kõrgeimate kvaliteedistandardite järgi, neis kasutatud tooraine päritolu ja kogu valmistamisprotsessi kontrollitakse väga hoolikalt.

    Nektar

    Nektar erineb mahlast väiksema mahlasisalduse poolest, sisaldades sõltuvalt puuvilja happesusest 25–99% (sageli kuni 50%) mahla ja/või püreed. Kõikidest puuviljadest pole võimalik nende happesuse tõttu kohe joomiskõlblikku mahla valmistada, seetõttu müüakse neist pressitud mahla lahjendatud kujul nektarina. Nektarile võib lisada magustamiseks suhkruid, magusaineid ja mett, kuid ei tohi lisada säilitusaineid. Aura isuäratavate nektarite sisse on jõudnud palju erinevaid eksootilisi vilju ja ahvatlevaid maitseid.

    Mahlajook

    Mahlajoogid sisaldavad keskmiselt 10–25% mahla, aga seda võib olla ka rohkem või vähem. Mahlajookide koostises võib olla lisaaineid, nagu suhkrut, magusaineid, toiduvärve, lõhna- ja maitseaineid. Mahlajoogi valmistamise eesmärk on pakkuda mahlaga lähedase maitsevarjundiga mahlatoodet, mille hinnaklass oleks soodsam, või toodet, mille hapu ja magusa skaala oleks joojale meeldiv. Aura mahlajookide perre kuulub väga lai valik erinevaid mõnusaid janukustutajaid. Osa neist on püütud praktilisse pisipakki, mida on mugav kõikjale kaasa võtta, teised just paraja suurusega liitrise pakendi sisse, mõni aga lausa mahukasse kaheliitrisesse perepakki. Igaühele oma!

    Smuuti

    Smuuti (ingl k smoothie) on värsketest või kontsentreeritud kujul püreestatud puu- ja köögiviljadest  valmistatud jook, mille maitserikkust armastavad nii lapsed kui ka täiskasvanud. Aura maitseküllased smuutid sisaldavad vaid täiuslikult küpseid puuvilju ja nendesse ei ole lisatud suhkrut ega säilitusaineid. Tutvu valikuga siin. Mõnus kosutus nii suurtele kui ka väikestele!