A. Le Coq

Õlle serveerimine

Kõige tähtsam on õlle professionaalse serveerimise juures õige temperatuur. Kui serveerid õlut liiga külmana, ei tule selle õiged maitsenüansid esile.

Kodus saad toasooja (ca 20-kraadise) heleda õlle jahutada õige temperatuurini, kui paned pudeli 2,5 tunniks tavakülmikusse või 25 minutiks sügavkülma. Kodus piisab tumeda õlle 16 kraadini jahutamiseks sellest, kui paned pudeli 20 minutiks külmikusse.

Sügavkülma panemise variandi puhul tasub kindlasti kasutada meeldetuletuseks telefoni äratuskella või taimerit, sest sügavkülma unustatud õllepudel läheb liigse külmutamisega katki.

Õige õlle juurde käib ka õige õlleklaas. Heledat õlut serveeritakse tavaliselt kõrgetest kitsastest klaasidest või õllekannudest. Väiksemate annuste puhul kasutatakse serveerimiseks ka õllepokaale.
Tumedat õlut soovitame serveerida laia alusega ülevalt kitsenevast klaasist. Nii saab õlu rohkem õhku ning jooja tajub selgemalt tumeda õlle rikkalikku aroomi.

Õlleklaas on mõeldud ainult õlle jaoks. Kui klaasi ei ole korralikult pestud või selle pinnal on kas või natuke rasvajääke, ei tule õllele õiget vahumütsi. Olenevalt õlle tüübist serveeritakse õlut 2–3 cm vahukihiga. Õige õllevaht aitab joogil püsida kaua värske ning hoida selle maitset. Vaht peaks olema tiheda konsistentsiga ning koosnema imeväikestest mullidest. Selle saavutamise eelduseks on loomulikult õige temperatuuriga õlu ja puhas klaas, kuid väga oluline on ka õlle kallamise nurk.

Kui Sa kodus õlut serveerid, siis alusta õlle kallamist rahulikult, hoides klaasi 45-kraadise nurga all. Vala õlut umbes 2 sentimeetri kõrguselt, suunates õllejoa klaasi sisekülje keskmisele osale. Kui pool klaasist on täitunud, keera see otseks ning jätka kallamist, kuni vahumütsike ulatub klaasi servani.


 Heleda lager-õlle serveerimine VAADIst

heleda_lager-olle_serveerimine_kraanist
  • Kasuta serveerimiseks kitsast ja kõrget õlleklaasi
  • Veendu, et klaas on puhas
  • Aseta klaas 45-kraadise nurga all kraani alla ning ava kraan
  • Kui klaasist on täitunud u 3/4, keera klaas püstisesse asendisse ning lase kraani tagasi vajutades klaasile 2–3 cm paksune vahukiht
  • Serveeri õlu kiiresti, et vaht alla ei vajuks
  • Aseta serveerimisel klaasi alla klaasialus

Heleda lager-õlle serveerimine pudelist

lager

  • Veendu, et õlle temperatuur on 6–8 °C
  • Kasuta serveerimiseks puhast, kõrget ja kitsast klaasi
  • Hoia klaasi 45-kraadise nurga all
  • Kui klaasist on täitunud veidi üle 2/3, keera klaas püstisesse asendisse, et õllele tekiks 3 cm paksune vahukiht
  • Serveeri õlu kiiresti, et vaht alla ei vajuks
  • Aseta serveerimisel klaasi alla klaasialus

Tumeda lager-õlle serveerimine

tumeda_lager-olle_serveerimine_pokaal ale

  • Kasuta serveerimiseks ülalt veidi kitsenevat madala jalaga õllepokaali
  • Veendu, et klaas on puhas ja kuiv
  • Soovitatav serveerimistemperatuur võiks jääda vahemikku 12–16 °CServeeri õlu lauas
  • Pane klaas õllealusele ning vala poolenisti täis
  • Jälgi, et õllele tekiks ilus 2 cm paksune vahukiht
  • Aseta serveerimisel klaasi alla klaasialus

Ale-õlle serveerimine

ale-olle_serveerimine_pokaal ale

  • Kasuta serveerimiseks õiget pokaali
  • Veendu, et pokaal on puhas ja kuiv
  • Soovitatav serveerimistemperatuur peaks jääma vahemikku 10–12 °C
  • Pane klaas õllealusele ning vala õlu klaasi
  • Jälgi, et õllele tekiks ilus 2 cm paksune vahukiht
  • Aseta serveerimisel klaasi alla klaasialus

Nisuõlle serveerimine

nisuolle

  • Nisuõlle serveerimistemperatuur peaks olema 5–7 °C
  • Nisuõlut tuleb kindlasti säilitada püstises asendis, et pärm vajuks pudeli põhja
  • Valades hoia klaasi 45-kraadise nurga all.
  • Vala õlu klaasi aeglaselt mööda klaasi serva
  • Jäta pudeli põhja umbes 1–2 cm pärmiga segunenud õlut
  • Keeruta pudelit kergelt käes, et õlu ja pärm seguneks, seejärel vala õllele peale 2–3 cm paksune vahukiht
  • Aseta serveerimisel klaasi alla klaasialus

 

Tere tulemast A. Le Coqi maailma

Kinnitan, et olen vähemalt 18-aastane