Tere tulemast A. Le Coqi maailma
Kinnitan, et olen vähemalt 18-aastane
Kõige tähtsam on õlle professionaalse serveerimise juures õige temperatuur. Kui serveerid õlut liiga külmana, ei tule selle õiged maitsenüansid esile.
Kodus saad toasooja (ca 20-kraadise) heleda õlle jahutada õige temperatuurini, kui paned pudeli 2,5 tunniks tavakülmikusse või 25 minutiks sügavkülma. Kodus piisab tumeda õlle 16 kraadini jahutamiseks sellest, kui paned pudeli 20 minutiks külmikusse.
Sügavkülma panemise variandi puhul tasub kindlasti kasutada meeldetuletuseks telefoni äratuskella või taimerit, sest sügavkülma unustatud õllepudel läheb liigse külmutamisega katki.
Õige õlle juurde käib ka õige õlleklaas. Heledat õlut serveeritakse tavaliselt kõrgetest kitsastest klaasidest või õllekannudest. Väiksemate annuste puhul kasutatakse serveerimiseks ka õllepokaale.
Tumedat õlut soovitame serveerida laia alusega ülevalt kitsenevast klaasist. Nii saab õlu rohkem õhku ning jooja tajub selgemalt tumeda õlle rikkalikku aroomi.
Õlleklaas on mõeldud ainult õlle jaoks. Kui klaasi ei ole korralikult pestud või selle pinnal on kas või natuke rasvajääke, ei tule õllele õiget vahumütsi. Olenevalt õlle tüübist serveeritakse õlut 2–3 cm vahukihiga. Õige õllevaht aitab joogil püsida kaua värske ning hoida selle maitset. Vaht peaks olema tiheda konsistentsiga ning koosnema imeväikestest mullidest. Selle saavutamise eelduseks on loomulikult õige temperatuuriga õlu ja puhas klaas, kuid väga oluline on ka õlle kallamise nurk.
Kui Sa kodus õlut serveerid, siis alusta õlle kallamist rahulikult, hoides klaasi 45-kraadise nurga all. Vala õlut umbes 2 sentimeetri kõrguselt, suunates õllejoa klaasi sisekülje keskmisele osale. Kui pool klaasist on täitunud, keera see otseks ning jätka kallamist, kuni vahumütsike ulatub klaasi servani.
![]() |
|
![]() |
![]()
|
![]() |
![]()
|
![]() |
![]()
|
![]() |
![]()
|