A. Le Coq

MAHLA VALMISTAMISE TEHNOLOOGIA

Mahl on käärimisvõimeline, kuid käärimata vedel toiduaine, mis saadakse üht või mitut liiki veatutest ja küpsetest, värsketest või külmsäilitatud puuviljadest. Mahlal on puuviljaliigile iseloomulik värv, lõhn ja maitse.

Mahla kaks tüüpi

Vastavalt valmistamisprotsessis kasutatavale tehnoloogiale eristatakse kahte tüüpi mahlasid:

  • otsesel pressimisel marjadest või puuviljadest saadud mahl;
  • mahlakontsentraadist saadud mahl, millele on tootmise käigus lisatud samavõrra vett, kui kontsentreerimisel eraldati ning taastatud mahlale iseloomulik lõhn ja maitse.

Mahlakontsentraate valmistatakse selleks, et kõikvõimalike eksootiliste puuviljade mahlu saaks pakkuda ka piirkondades, kus need viljad ei kasva. Mahlakontsentraat saadakse üht või mitut liiki mahlast või püreest vee eraldamisega.

Mahla valmistamise tehnoloogia

Oma loomulikust kasvukohast korjatakse kõige küpsemad puuviljad. 24 tunni jooksul puhastatakse puuviljad ja valmistatakse nendest mahlakontsentraat. Kontrollitakse mahla vastavust kvaliteedinõuetele. Mahl kuumutatakse e pastöriseeritakse, et tagada selle säilivus. Mahl jahutatakse ja villitakse aseptiliselt (täielikult steriilses keskkonnas) hermeetiliselt sulguvasse kartongpakendisse.

Pärast pakendamist ei puutu mahl enam kokku ei valguse ega õhuga. Sama tulemuse saavutavad ka meie vanaemad, kes täidavad mahlaga eelnevalt kuumutatud klaaspurgi, sulgevad selle metallkaanega nii, et purgis ei oleks enam õhku. Seejärel paigutavad nad mahlapurgid mõnda pimedasse kohta.