Avaleht / Uudised / A. Le Coq toob koostöös Tartu Ülikooliga turule tarkuse vee

A. Le Coq toob koostöös Tartu Ülikooliga turule tarkuse vee

11. detsember 2007

Varasemad uudised

Tartu Ülikooli 375. aastapäeva puhul toob A. Le Coq sel nädalal turule koostöös Tartu Ülikooli teadlastega loodud Tarkuse vee, mille koostisesse on lisatud L-teaniini ja kaaliumtsitraati. Uus vesi aitab vaimse töö puhul üheaegselt soodustada nii mõttetegevust kui maandada ülemäärast stressi.

Vee koostisesse lisatud L-teaniin on stressi vähendava, lõõgastava, ajutegevust soodustava ning tähelepanu võimet tugevdava toimega. Kaaliumtsitraat aitab aga vähendada liigse naatriumi mõjusid organismis, mida inimesed paljude toiduainetega paratamatult tarbivad. Kaalium soodustab närvikoe varustatust hapnikuga ja toetab ajutegevust glükoosi ainevahetuse parandamise kaudu.

Tartu Ülikooli Tehnoloogiainstituudi direktori Erik Puura sõnul tekkis temal ning professor Mart Ustavil idee Tarkuse vee loomiseks just tänu vee tähtsusele meie igapäevaelus. “Jälgides lugematutel nõupidamistel pakutavaid jooke, jäi alati silma vesi, mis pärineb küll Prantsuse ja Itaalia Alpidest, Soomest, Lätist, Leedust kuid mitte Eestist,” ütles Puura. Väärtustamaks rohkem kodumaist vett, töötati koostöös Tartu Ülikooli õppejõudude Mihkel Zilmeri ja Urmas Kokassaarega välja lisaväärtusega vesi, mis pärineb meie oma maapõuest. “Tarkuse vee koostise toimeainete leidmine ei olnud lihtne ülesanne – üheaegselt oli vaja tagada vee maitseomadused, toime ja säilivus ning teiselt poolt anda veele lisaväärtus, mis on inimorganismile sobilik ning toetab selle talitlust,” lisas Puura.

A. Le Coq´i juhi Tarmo Noobi sõnul kiitis ettevõte Tartu Ülikooli idee heaks just tänu arendatava vee lisaväärtusele. “Eesti tarbija ostab vee puhul lisaks janukustutusele aina enam lisaväärtust, olgu see siis tervist tugevdava või ajutegevust parandava toime näol. Usume, et Tarkuse veel on suur potentsiaal eeskätt tudengite ning vaimse töö tegijatest tarbijate näol, kellele uus vesi oma toime poolest abiks on,” ütles Noop.

L-teaniin on looduses leiduv aminohape, mida leidub rohkelt rohelises tees. Rohelise tee lõõgastavas ja teistes soodsates toimetes on oluline osa L-teaniinil, seetõttu on L-teaniin kasutusel Jaapani rahvameditsiinis. L-teaniinil on eri uuringute raames tõestatud stressi vähendav lõõgastav efekt, ajutegevust soodustav ja tähelepanuvõimet tugevdav toime.

Jaga uudist