Avaleht / Uudised / A. Le Coq pälvis maineka toidu- ja joogikultuuri auhinna

A. Le Coq pälvis maineka toidu- ja joogikultuuri auhinna

10. november 2010

Varasemad uudised

Euroopa toidu- ja joogikultuuriga seonduvate vennaskondade ühing CEUCO andis esmakordselt Eesti tootjale Aurum Auhinna. Auhind tunnustab ettevõtteid või üksikisikuid, kes aitavad kaasa Euroopa piirkondliku (kohaliku) toidu- ja joogikultuuri arendamisele ja säilitamisele. Esmakordselt pälvis selle Eesti tootjana kõigi Euroopa riikide konkurentsis A. Le Coq.

CEUCO Eesti esindaja, organisatsiooni asepresidendi Tea Lajali sõnul on Aurumi näol tegemist Euroopa mõistes väga olulise auhinnaga, kuna see hõlmab paljusid riike ja erinevaid toidupiirkondi. A. Le Coq pälvis Aurumi auhinna tihedas konkurentsis tootja kategoorias.

Lajali sõnul esitati sel aastal Aurumi auhinna kandidatuuriks Eesti ettevõte A. Le Coq, kelle ajalooline taust ning kohalike Eesti traditsiooniliste jookide tootmine lõid eeldused edukaks esinemiseks Euroopa riikide konkurentsis. „A. Le Coq on ettevõte, kes on toonud tagasi vanad järjepidevust rõhutavad tooted nagu kali, Kelluke, Limonaad, Valge Klaar, mis on omased just Eesti piirkonnale ning eristavad meie joogikultuuri teistest Euroopa piirkondadest,” selgitas Lajal kandidatuuri esitamise tagamaid. „Aurumi Auhinna saamisel oli määravaks teguriks eelkõige see, et A. Le Coq on kääritatud kalja kui traditsioonilise joogi ellujäämise eest seisja ning hoiab au sees teisi meie piirkonnale omaseid jooke,” ütles Lajal.

Lajali sõnul on sedavõrd olulise auhinna saamine väga suur sündmus nii Eesti riigile kui tootjale, kuna konkurents on tihe ja võimalikke kandidaate üle Euroopa väga palju. Ta lisas, et varasematel aastatel on Aurumi Auhina pälvinud näiteks Hispaania televisioon, maailmakuulus Itaalia veinitootja Tommasi Viticoltori ning Hispaania kommitootja Dona Jimena. „Juba see, et Eesti joogikultuuri eripära ning selle säilimise eest võitlevad ettevõtted on suutelised konkureerima nii kuulsate ja piirkonniti oluliste tootjatega, on väga suureks tunnustuseks nii meie riigile kui ka meie kohalikele toidutööstustele,” ütles Lajal. „Tänu Aurumile on Eesti joogikultuuri eripära tõstetud rahvusvaheliselt esile ning moodustab Euroopa joogi- ja toidukultuuris omaette väärtusliku osa,” võttis Lajal toimunud sündmuse ühe lausega kokku.

A. Le Coq’i juhi Tarmo Noobi sõnul on selline auhind ettevõttele kahtlemata suur tunnustus eelkõige seetõttu, et Aurumi Auhind kannab endas samu väärtusi, mida A. Le Coq oma pika ajaloo jooksul hinnanud on. „Me seisame hea selle eest, et Eesti piikronna jaoks omased ja traditsioonilised joogid nagu Kali ning pea 60 aastat tootmises olnud karastusjoogid meie turul ei kaoks,” ütles Noop. „On oluline säilitada turgude eristatavus ning vältida meie oma toodete väljasuretamist globaalsete joogitootjate poolt,” lausus Noop. „See, et meie tegemisi ning tõekspidamisi tunnustatakse ka rahvusvahelisel tasemel, näitab vaid seda, et oleme õigel teel ning kindlasti jätkame Eestile omaste jookide tootmist, mis eristavad meid teistest joogi- ja toidukultuuridest,” lisas Noop.

CEUCO on 2003. aastal loodud ühing, mis toetab iga piirkonna spetsiifilisite toidutoodete valmistamist nii, et konkureerimise asemel täiendaksid üldist toidupilti. Ühingu tegevusse on kaasatud erinevad toidu- ja veinikubid ning restoranid ja isikud, kes tegelevad kvaliteetsete toidutraditsioonide hoidmisega. Üle-Euroopalise vennaskonna laiem eesmärk on toetada mõtteviisi mis hoiab iga piirkonna eripära, täiustades üksteist ning tutvustab ühise Euroopa Liidu erinevaid piirkondi. Euroopa muutub aina homogeensemaks ning omapära on äärmiselt tähtis.

Aurum on CEUCO poolt välja antav auhind söögi-ja joogikultuuriga seotud isikutele ja firmadele, nende tegevuse eest Euroopa parimate joogi-ja toidutraditsioonide arendamisel.

Jaga uudist