Avaleht / Uudised / A. Le Coq alustab märtsiõlle pruulimist

A. Le Coq alustab märtsiõlle pruulimist

18. veebruar 2014

Varasemad uudised

A. Le Coq toob müügile ajaloolise märtsiõlle A. Le Coq Imperial Märzen. Tegemist on uue liikmega väärikas Imperiali õllede sarjas, kuhu kuuluvad veel Imperial Gold ja pinnakääritusega valmistatud Imperial Ale.

A. Le Coqi juhi Tarmo Noobi sõnul on eripruul toodetud Eesti õllekultuuri vanu traditsioone silmas pidades.

“Teadaolevalt pruuliti Tartus esimene märtsi-tüüpi õlu 150 aastat tagasi ning sellest ajast peale on seda tüüpi õlut eri aegadel siin ka toodetud,” ütles Noop. Ta lisas, et praegu on A. Le Coq ainuke kohalik õlletootja, kelle valikus on Märzeni õlu. “Meil on hea meel taaselustada märtsiõlle tootmise traditsioon ning lähenev kevad ja märtsikuu on selle tutvustamiseks parim aeg.”

Märzen tuleb müügile A. Le Coqi väärika ja ajaloolise Imperiali õllesarja all, mis toodi turule eelmisel aastal, meenutamaks ettevõtte kroonimist Vene keisrikoja ametlikuks õukonnavarustajaks. “Pikkade traditsioonidega märtsiõlu sobib hästi esindama meie ajaloopärandit, mis on andnud suure panuse Eesti õllekultuuri rikastamiseks,” ütles Noop.

Märtsiõllede ajalugu ulatub tagasi 16. sajandi Baierimaale, kus kvaliteetse tootmise tagamiseks võeti vastu seadus, mis lubas õlut pruulida septembri lõpust aprilli keskpaigani ning sealjuures tuli toota valmis ka suvine õllevaru. Nimelt täheldati, et madalamal temperatuuril käärimise tulemusena oli õlu puhtam ja stabiilsem ning selle mikrobioloogiline riknemine vähetõenäolisem. Seevastu suvel soojakraadide juures levisid bakterid kiiresti ning rikkusid õlle. Suveks pruulitava õlle tootmist alustati varakevadel ja viimased vana hooaja odralinnased kulutati pruulimiseks ära märtsis. Sellest tuleneb ka õlletüübi nimi – märtsiõlu ehk Märzen. Et õlu suvel värske püsiks, hoiti pudeleid ja vaate jahedates keldrites ja mägikoobastes, mis olid täidetud talvel kogutud jääga.  Kõik suvised õllevarud tuli hiljemalt oktoobriks ära juua, et teha jääkeldrites ruumi uuele toodangule, mille pruulimine sai oktoobri alguses taas hoo sisse. Seetõttu on Märzen tuntud ka kui Oktoberfesti ametlik õlu.

Märtsiõlu on punakas, vase või merevaigu karva, seda iseloomustab kangem virre, veidi kõrgem alkoholisisaldus (5-6%) ning tugevam humalane maitse. Viimased kaks olid vajalikud selleks, et kindlustada õlle säilimine terve suve vältel. Pikem laagerdamisprotsess koos tihedama virdega andis õllele puhta ning linnaselise järelmaitse.

Uus A. Le Coq Imperial Märzen on kuulsate Baieri märtsiõllede väärikas järeltulija – täidlase maitsega merevaigu värvi lager-õlu, milles on täiuslikus tasakaalus linnaste magusus ja humala mõrusus. Märzenit iseloomustab kergelt leivane röstitud aroom, linnaseline karakter ja püsiv vaht. Soovitatav serveerimistemperatuur on 6-8 kraadi. Sobib hästi grillvorsti, hapukapsa ja sinepiga, barbecue-, lamba- või sealihaga, vürtsikate toitude ja tummisemate roogadega.

Jaga uudist