A. Le Coq

Õlle tüübid

Vastavalt kääritamisel kasutatavale pärmitüübile jaotatakse õlled:

Põhjakääritusega ehk lager-tüüpi õlled

Põhjakääritamine tähendab kääritamist madalamal temperatuuril (7–12 °C) ja kauem kui pinnakääritusmeetodil (2–3 nädalat). Kääritamise lõpus vajub pärm mahuti põhja.
Lõpptulemuseks on lager-tüüpi e laagriõlu.

HELEDAD LAGER-ÕLLED

Reeglina selged ja kergesti joodavad.
Aroom ja maitse on kargelt värske ning humalane, veidi mõrkja varjundiga.
Soovitatav serveerimistemperatuur on 6–8 °C.

 

 

TUMEDAD LAGER-ÕLLED

Tumedad punakaspruunid õlled, mille maitses domineerivad röstitud linnased, must leib ja/või karamell.
Soovitatav serveerimistemperatuur on 12–16 °C.


Pinnakääritusega ehk ale-tüüpi õlled

Imperial_Ale_0,4l Pinnakääritamine toimub kõrgemal temperatuuril kui põhjapärmiga kääritamine.
Tänu soojusele, mis sõltuvalt pärmisordist on tavaliselt 15–25 °C, toimub kiire ja jõuline käärimine.
Kääritamise lõppedes tõuseb pärm kääritusmahutis õlle pinnale, tulemuseks on ale-tüüpi õlled.

HELEDAD ALE-ÕLLED

Värv varieerub heledast merevaigutoonist punakaspruunini.
Maitse on pigem täidlane, selles võib sõltuvalt õllesordist tunda karamelli, kerget puuviljasust ja leivasust.

  

TUMEDAD ALE-ÕLLED – porterid ja stout’id

Porter kujunes välja Inglismaal ja sai populaarseks joogiks sadamatööliste hulgas, kust pärineb ka õlle nimi (port – ingl k sadam).
Värv võib varieeruda pruunist mustani.
Maitse on üldjuhul rikkalik, tunda võib olla nii karamelli, kohvi kui ka šokolaadi.


Metsiku pärmiga kääritatud õlled

Metsiku pärmiga kääritatud õlut nimetatakse lambic’uks. Kääritamisel toimub n-ö spontaanne käärimine õhus leiduvate “metsikute” mikroorganismide mõjul. Lambic valmib kuni 3 aastat. Tuntumad lambic-õlled on kriek ja framboise, mille valmistamisel kasutatakse kirsse (kriek) või vaarikaid (framboise).


Nisuõlled [Weizen e Weissbier]

alexander_weizen_pudel_0568l Nisuõlledes kasutatakse lisaks odralinnastele umbes 50% nisu.
Nisuõllesid võib olla nii tumedaid kui ka heledaid. Heledad nisuõlled on Lääne- ja Põhja-Saksamaal tuntud kui Weizen (wheat beer), Baierimaal aga Weissbier (white beer) või Weisse.
Maitse on puuviljane, kergelt vürtsikas, linnaseline.

 

Tere tulemast A. Le Coqi maailma

Kinnitan, et olen vähemalt 18-aastane