A. Le Coq

A. Le Coq panustab eriõllede segmendi kasvu

Eesti suurim joogitootja A. Le Coq toob turule uue eriõllede sarja Brewer’s Collection, kuhu kuuluvad IPA, Blond ja Kriek. Uued õlled on jätk eelmisel aastal poodidesse jõudnud nisuõllele Alexander Weizen.

“Eestimaalaste kasvav huvi ja nõudlus põnevamate maitsete järele innustas ka A. Le Coqi looma eriõllede sarja, mis pakuks vaheldust levinud tavatüüpi lager-õlledele,” põhjendas A. Le Coqi juht Tarmo Noop kolme uue eriõlle turule toomist. Uued õlled jõuavad poodidesse 0,5 l purkides, mis Noobi sõnul on juba kanda kinnitanud trend Ameerika eriõllede seas, kuid Euroopa ja Põhjamaade regioonis üsna harukordne.

Brewer’s Collectioni kollektsiooni kuuluvad Belgia traditsioonilisest kuivast ja magushapust kirsiõllest inspireeritud Kriek, Ameerika eriõllede klassika Blonde Ale ning Inglismaalt pärit India Pale Ale.

A. Le Coqi Kriek on ale-tüüpi õlu, mida on kääritatud koos ehtsa kirsimahlaga. A. Le Coqi Blond on maheda maitsega kerge õlu, mida iseloomustavad tsitruseline alatoon ja linnaseline maitse. IPA ehk India Pale Ale on paljude käsitööõllesõprade lemmik, tugevalt mõrkja ja IPA-le iseloomuliku maitsega ale-tüüpi õlu.

Eesti 2015. aasta parima õllesommeljee Oskar Pihliku sõnul on eriõlled toidulaual üha enam veinidega võrdväärset staatust omandamas. Õllesommeljee soovitab uut IPAt proovida soolaste ja vürtsikate roogade ning grilllihaga. Uue põneva kirsiõlle kõrvale sobib Pihliku sõnul hästi õlles hautatud jänes või hoopis marjadest valmistatud salat. A. Le Coqi Blond on ideaalne kaaslane täidlasemate linnu- ja kalaroogade ning kergemate liharoogade juurde.

Uued õlled jõuavad poodidesse nii eraldi kui ka kolmeste komplektidena.

Eesti Parim Õllesommeljee 2015 on Oskar Pihlik

26. novembril valiti Estonia Talveaias juba kolmandat korda Eesti parim õllesommeljee. Tiitli pälvis Oskar Pihlik restoranist Leib, Resto ja Aed. Teise koha saavutas Helen Aasman (Hopneri Õllerestoran) ja kolmanda koha pälvis Marko Mägi (Le Gavroche, London). Esimest korda võistluse ajaloos oli finalistide hulgas ka naisvõistleja. Kokku võistles parima õllesommeljee tiitli nimetuse eest 57 Eesti tippsommeljeed, baarmeni ja õlleeksperti.

Võistlusel hinnati võimeid õlut ära tunda, serveerida ja sobitada õigete roogadega. Eesti 2015. a parima õllesommeljee valimiste võidufond on 1000 eurot, mille pani välja A. Le Coq.

Parima õllesommeljee valimised said alguse A. Le Coqi Beer Stari projekti raames toimunud koolitusest, mille eesmärgiks oli tagada söögikohtades õlle õige serveerimine. Praeguseks omab Beer Stari kvaliteedimärgist rohkem kui 50 söögikohta üle Eesti ning koolitatud on rohkem kui 1000 teenindajat.

Varasemad parima õllesommeljee tiitli omanikud on Kristjan Markii (2013) ja Urmas Linnamägi (2014).

Foto: Kristjan Sulõnd

Uus Aura glögi

glögi_560

Sel sügistalvisel perioodil üllatab A. Le Coq uue alkoholivaba glögiga, milles põimuvad õunte ja mustade sõstarde mahlased noodid. Ajalooliselt on teada, et glögi retsept töötati välja juba 19. sajandil Rootsis. Tänapäeval armastame seda sooja ja vürtsikat jooki juua pikkadel ja külmadel talveõhtutel.

Külma ilmaga ei ole ju midagi mõnusamat kui kruus soojendavat glögi. Toidublogija Tuuli Mathisen lasi end inspireerida aromaatsest Aura alkoholivabast glögist ning segas kokku põnevad retseptid, milles särtsust ja vürtsist juba puudu pole. Proovi järele!

Särtsakas troopiline glögi ananassinektari, tšilli ja rummiga

Kahele

Särtsaka maitsekombinatsiooni ja troopilise alatooniga kuum jook sobib hästi neile, kellele meeldivad tugevamad ja veidi teistlaadsed maitsekombinatsioonid. Magusa maitse võib igaüks endale parajaks timmida kas siis siirupit või pruuni suhkrut lisades.

4 dl Aura ananassinektarit
1 tšillipipar, peeneks hakituna
pöidlasuurune jupp värsket ingverit, peeneks hakituna
mõned terad kardemoni
mõned kadakamarjad
1–2 kaneelikangi
3 dl A. Le Coqi glögi
50 ml tumedat rummi
soovi korral veidi laimisiirupit (nt Monin) või pruuni suhkrut

Kalla ananassinektar kastrulisse, lisa tšilli, ingver, kaneelikang, kardemoni- ja kadakamarjad ning lase keema tõusta. Alanda kuumust ning lase vaiksel kuumusel umbes poole võrra kokku keeda. Jahuta, lase veidi aega tõmmata ja kurna siis läbi tiheda sõela. Kuumuta potis ananassi-tšillitõmmis, lisa glögi ja rumm. Soovi korral võid lisada veel maitse järgi laimisiirupit või pruuni suhkrut ehk siis igaüks võib magususe enda eelistuste järgi paika timmida. Kuumuta ja jaga siis kahe klaasi vahel. Serveerides võid lisada joogi sisse veel kaneelikangi ja juurde võib pakkuda laimisektoreid, millest saab joogile soovi korral hapukat maitset lisada.

Tervisesõbrast granaatõunaglögi ingverisiirupiga

Kahele

Viiruste hooaeg ei küsi pühadest ja pidudest. Et aga haiguseid juba ennetavalt ehmatada, tasub glögisse kokku segada erinevaid tervisesõpru – granaatõuna ja ingverit. Esmalt saab neist komponentidest mõnusa joogi, mis lisaks heale maitsele aitab ka jahedatele ilmadele paremini vastu seista.

4 dl Aura granaatõunajooki
2 sl ingverisiirupit (või meega segatud riivitud ingverist pigistatud mahla)
2–3 tähtaniisi
5 nelgitera
2 sl riivitud apelsinikoort
3 dl A. Le Coqi glögi
serveerimiseks granaatõunaseemneid ja rosinaid
soovi korral 50 ml Vana Tallinna likööri

Kuumuta kastrulis granaatõunajook koos ingverisiirupi, tähtaniisi, nelgiterade ja riivitud apelsinikoorega. Lase keema tõusta ja keeda veidi aega, kuni vedeliku maht on umbes kolmandiku võrra vähenenud. Jahuta tõmmis ja kurna siis läbi tiheda sõela või marli. Sega omavahel granaatõunajoogi tõmmis ja glögi. Puista klaasi sisse granaatõunaseemneid, kalla peale kuum glögi, soovi korral kaunista tähtaniisiga ja serveeri kohe. Juurde paku puhastatud granaatõunaseemneid ja rosinaid. Kui soovid alkoholiga varianti, lisa joogi sisse veel Vana Tallinna likööri.

A. Le Coq kümnendat aastat tipus

a-le-coq-foto Kaarel Langemets

A. Le Coqi nimel võttis tänu vastu administratsioonidirektor Katrin Lember. Foto: Kaarel Langemets.

Pidulikul auhinnagalal Eesti Parimad Ettevõtted 2015 pälvis kõige konkurentsivõimelisema toiduainetööstusettevõtte tiitli taas kord A. Le Coq.

A. Le Coq’i juhi Tarmo Noobi sõnul on ettevõtte pikaaegse edukuse võtmeks kindlasti soov alati pakkuda oma kliendile parimat. “Me töötame pidevalt selle nimel, et lisaks juba tuttavatele maitsetele pakkuda uusi ja üllatavaid tooteid,” ütles Noop. “Muu hulgas on meie eesmärk edendada joogikultuuri ning vastutustundlikku alkoholitarbimist.”

Konkurentsivõime edetabel selgitab välja Eesti tugevaimad ettevõtted nende edukuse, tulemuslikkuse ja jätkusuutlikkuse põhjal. Tunnustatakse ettevõtteid, kes on andnud ühiskonda märkimisväärse panuse ning kelle tegevus päädib väga hea majandustulemusega – võrreldes eelmiste aastatega suurem läbimüük ja parem finantstulemus, efektiivsus ning produktiivsus. Edetabeli panevad kokku Eesti Tööstus- ja Kaubanduskoda ja Tööandjate Keskliit.

Konkurentsivõimelisemate toiduainetööstusettevõtete TOP 10:

1.     A. Le Coq AS
2.     Scanola Baltic AS
3.     Valio Eesti AS
4.     Liviko Eesti AS
5.     Coca-Cola HBC Eesti AS
6.     Spratfil AS
7.     Kalev AS
8.     Tarplani Kaubanduse OÜ
9.     Märjamaa Lihatööstuse AS
10.   Värska Vesi AS

Serveeri ja võida!

Nisuõllele omaselt on Alexander Weizenil oma eripärane serveerimisrituaal. Milline on Weizeni serveerimiseks õige klaas? Aga millist kaldenurka valamiseks valida? Ja kuidas ometi saavutada see ilus-kohev vahumüts?

Veebiaadressil www.weizen.ee saab iga õllesõber* ise virtuaalselt kätt proovida ja oma oskustetaseme välja selgitada.

Tublimate serveerijate vahel loosime välja spetsiaalsed Alexander Weizeni serveerimiskomplektid**. Loosis osalemiseks tuleb oma väljateenitud diplomit lihtsalt Facebookis jagada.

*Kampaanias saavad osaleda kõik vähemalt 18-aastased Eesti Vabariigi kodanikud, kellel on Facebooki konto.
**Võitjad kuulutatakse kampaania perioodil välja vähemalt korra nädalas. Viimane loosimine toimub hiljemalt 31.03.2015.

 

A. Le Coq investeerib väikeõllede tootmisesse

Eesti suurim joogitootja A. Le Coq läheb kaasa õlleturul valitseva väikepruulijate ehk microbrewery trendiga ning keskendub senisest enam eriõllede tootmisele. Kokku investeerib A. Le Coq 2015. aastal tootmisesse 2,9 miljonit eurot, millest üks viiendik kulub eriõllede jaoks vajalike väikemahutite ja käärlaagri tankide soetamiseks.

“Väikepruulijad on nii Eesti kui ka maailma õlleturule toonud väikepruulide trendi, mis tähendab erilisemaid maitseid ja väiksemaid koguseid,” ütles A. Le Coq’i juht Tarmo Noop. Tema sõnul on taoline suundumus ka suurtootjale põnev väljakutse, sest lisab senisesse õllevalikusse uusi ja erilisi maitseid.

“A. Le Coq’ilt jõuab kohe poelettidele erilise Saksa tehnoloogia järgi valmistatud nisuõlu Alexander Weizen, mida toodetakse väikestes partiides ja mis oma maitseomadustelt vastab Saksa weizen-tüüpi maailmaklassi nisuõlledele. Kuigi nisuõllede turg Eestis pole suur (0,3‒0,5% koguturust, ACNielseni andmete põhjal), on eestlaste jaoks tegemist uue, kasvava ja põneva õllede segmendiga. Oleme kindlad, et Alexander Weizen saab olema huvitavaks vahelduseks lager-õlledele ning muutub oma kategooria liidriks. Uute trendide loomine rikastab tervikuna ka Eesti õllekultuuri,” lisas Noop.

Alexander Weizen on klassikaline pinnakääritusmeetodil valmistatud saksapärane nisuõlu, milles nisulinnaste sisaldus on vähemalt 50%. Õlle eripära on see, et selle valmistamisel kasutatakse erilist krausing meetodit, kus juba kääritatud õllele lisatakse osaliselt kääritamata õlut ning toimub topeltkääritus, mis annab õllele puuviljase järelmaitse ning rikkaliku vahu. A. Le Coq investeeris eriõllede jaoks vajaminevate väikemahutite ja käärlaagri tankide soetamisse kokku 406 000 eurot.

Nisuõllele omaselt on Alexander Weizenil ka oma eripärane serveerimisrituaal. Nimelt tuleb enne pudeli täielikult tühjaksvalamist pudelit käes tugevasti keerutada, et vabaneksid pudeli põhja ladestunud maitserikkad nisuproteiinid. Õige maitsetäiuse saavutamiseks tuleks seega nisuõlut juua ennekõike klaasist. Alexander Weizeni ideaalseks serveerimistemperatuuriks on 5‒7 kraadi.

Uus Alexander Weizeni nisuõlu jõuab poelettidele pindises klaaspudelis.

Eesti parim õllesommeljee 2014 on Urmas Linnamägi

26. novembril valiti Estonia Talveaias teist korda Eesti parim õllesommeljee. Tiitli pälvis Urmas Linnamägi, teise koha saavutas Oskar Pihlik, kolmanda koha Marko Mägi ning neljandaks jäi Allan Repp. Kokku võistles parima õllesommeljee tiitli nimetuse eest 38 Eesti tippsommeljeed, baarmeni ja õlleeksperti. Eesti Parim Õllesommeljee 2014 võistlust korraldab teist aastat järjest Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon koostöös A. Le Coqiga. Esimese Õllesommeljee 2013 tiitli võitis Kristjan Markii.

Võitja Urmas Linnamägi lausus pärast finaalivõitu, et valmistus võistluseks nagu sommeljee ikka – rohkelt raamatuid lugedes ja erinevaid õllesid maitstes. Mehel on õllealaseid kogemusi  piisavalt – ta on õppinud Londoni õlleakadeemias ning korraldanud Veinipööningul ka ise õllekoolitusi. “Plaanin avada veel sel aastal Kalamajas  erinevaid õllesorte pakkuva kaupluse, kus minu õllealastest teadmistest on kasu nii õlleekspertidest kundedele kui neile, kes õllega alles tutvust sobitavad,” ütles Linnamägi.

õllesommeljee_2Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni presidendi Kristel Nõmmiku sõnul on tipptasemel õllesommeljee võistluse korraldamine maailma mastaabis endiselt erakordne. “Eesti on Baltikumi ja Skandinaavia joogiasjatundjate taseme tunnustamisel liidrirollis,  juba teist aastat toimuv sommeljeede jõukatsumine näitab, et oleme joogikultuuri arendamisel naabritest sammu ees,” ütles Nõmmik. Ta lisas, et väärilise tähelepanu pööramine õllele kui joogikategooriale tõstab serveerimise-, teeninduse- ning joogikultuuri taset Eestis veelgi.

Zürii esimees Kristjan Päeske tõi positiivse poole pealt välja suure huvi teist aastat korraldatava võistluste vastu. “Rõõm on näha, et huvi õllemaailma vastu on kasvav ning üldpilt on liikumas kvantideedilt kvaliteedile“ ütles Päeske.

A. Le Coq’i juht Tarmo Noop ütles, et teist aastat järjest riigi parima õlleasjatundja selgitamine viib edasi kogu Eesti õllekultuuri. “Mul on hea meel, et õlle kui kategooria tundmine on jõudnud tippsomeeljeede tasemele, mis tõstab õllede serveerimise ja toiduga sobitamise taset Eesti toidukohtades veelgi,” ütles Noop. Ta lisas, et Beer Stari projektiga alguse saanud koolitusest, mille käigus on enam kui tuhandele baarmanile üle Eesti õpetatud õlut õigesti serveerima, on välja kasvanud aasta kõige olulisem võistlus, kus tihedas konkurentsis selgub parim õlleekspert. Eesti parima õllesommeljee valimiste algataja on Eesti esimene koolitatud õllesommeljee Kristjan Peäske, kes on koostöös A. Le Coqiga viimased kaks aastat vedanud Eestis õllekultuuri arendamise projekti Beer Star.

Eesti Parim Õllesommeljee 2014 võidufond on väärtuses 1000 eurot, võitja auhinnaks on õllereis Belgiasse.

Eesti Parim Õllesommeljee 2014 võistlusi korraldab Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon koostöös A. Le Coqi õllekultuuri arendamise kvaliteetmärgiga Beer Star. Õllesommeljee võistlus on traditsioon, mis toimub iga aasta novembris.

Proovi mõnusaid retsepte uue Aura mehuga!

Oleme harjunud mahla, nektarit ja mehu tarvitama joogina. Tegelikkuses on mahla kasutusvõimalused oluliselt laiemad kui lihtsalt janu kustutamine. Nami-Nami retseptikogu eestvedaja Pille Petersoo jagab soovitusi, mida mida uue Aura mehuga köögis ja söögis peale hakata. Pille pakkus välja kaks põnevat retsepti, mille selgrooks on äsja poelettidele jõudnud Aura mehud: õuna-ananassi-porgandimehu, millest valmis troopiline hommikukokteil ja õuna-virsiku-porgandimehu, millest valmis päikseloojangukarva kinoapuding.

Ehkki mehu sobib oma tummisuselt iseseisvaks “toidukorraks”, soovitab Pille proovida mehu toorainena koduse smuuti või kokteili tegemiseks. “Näiteks kui õuna-porgandi-ananassimehu kasutada smuuti tegemiseks, piisab vaid kookospiima ja kookoshelveste lisamisest, et saada mõnus, paksema konsistentsiga puuviljaline jook. Jäätisekokteili tegemisel soovitan samuti kasutada mehu, mis teeb kokteili sametiseks ning annab vaniljejäätisele mõnusalt särtsu juurde.”

Troopiline hommikukokteil (ühele)

2 dl õuna-ananassi-porgandimehu

1 dl kookospiima

veidi kookoshelbeid

Loksuta kookospiima enne avamist korralikult!

Sega klaasis Aura Mehu ja kookospiim, puista peale veidi kookoshelbeid ja naudi.

Kui aega on rohkem, saab mehu kasutada ka maitsva magustoidu valmistamiseks – mehu lubab ennast kuumutada ning ei lähe tükki. Pille soovitab seda kasutada odra- või rukkijahuvahu valmistades või siis keeta mehust kisselli, mida serveerida buberti või mannapudruga. Pille katsetab kinoaseemnetega, et valmistada mõnus puding. Selleks tuleb potti valada keedetud kinoa ja 4 dl Aura Mehu ning kuumutada, kuni segu podisema hakkab. Seejärel segada maisitärklis 1 dl mehuga, valada peene joana potti, pudingit hoolega segades. Kuumutada, kuni magustoit pakseneb. Pille soovitab lisa maiusele veidi sidrunimahla ning jagada magustoidupokaalidesse jahtuma.

mahlapuder

Autor: Pille Petersoo

Päikeseloojangukarva kinoapuding (neljale)

1 dl keedetud kinoaseemneid

5 dl õuna-virsiku-porgandimehu

2 sl maisitärklist

maitse järgi sidrunimahla

 

A. Le Coq toetab kahte kutseharidusõppurit 5200 euroga

A. Le Coq on kaheksa aasta tunnustanud Tartu ja Võrumaa Kutsehariduskeskuse parimaid õpilasi stipendiumitega, sel aastal jagab ettevõte stipendiume koguväärtuses 5200 eurot.

Tunnustuse pälvisid heade õppetulemuste eest kaks Lõuna-Eesti noormeest – Ahto Vainikko Tartu KHK-st ning Urmo Kõiv Võrumaa KHK-st. Mõlemad noormehed õpivad tööstustehnoloogiat.

A. Le Coqi juhi Tarmo Noobi sõnul hakati stipendiumeid välja andma seitse aastat tagasi, kui tööturul nappis andekaid tehnolooge. “Meie eesmärk on olnud tööstustehnoloogia eriala propageerimine kutsekoolides, et kasvaks peale oskustööjõudu, kes saab hakkama joogitööstuses tehnika ning seadmetega,” ütles Noop. Ta lisas, et töö on vilja kandnud ning kuue aasta jooksul on A. Le Coq oma tootmisesse kutsekoolidest nii praktikante kui püsivat tööjõudu leidnud.

Noobi sõnul täna A. Le Coqis otseselt  oskustööjõupuudust pole, kuid sellest hoolimata jätkatakse iga-aastaste stipendiumite väljamaksmisega. “Meile läheb korda oma maakonnas ja selle lähiümbruses tegutsevate noorte käekäik. Läbi Tartu ja Võrumaa kutsehariduskeskustele antavate stipendiumite aitame kaasa igal aastal kahe noore õppuri tulevikueesmärkide saavutamisele,” ütles Noop.

2014. aasta stipendiaadid

2014. aasta stipendiaadid: vasakul Anto Vainikko ja paremal Urmo Kõiv.

Tunnustust pälvivad igal aastal vaid parimad. Näiteks selle aasta stipendiumi saajal, Anto Vainikkol on lisaks headele õpitulemustele ette näidata karates roheline vöö ning ta kirjutab muusikat oma bändi jaoks. Teisel stipendiaadil, Urmo Kõivul, valmis aga paar aastat tagasi täispikk elektrooniline eksperimentaalmuusika album.

Tartu Kutsehariduskeskuse tööstustehnoloogia osakonna juhataja Peeter Grichini sõnul leiavad mehhatroonika eriala tublide tulemustega lõpetanud alati tööd. “Oskustööjõud muutub üha hinnalisemaks ning eriala lõpetanutel on tööle minnes lai valik – häid tehnikuid on vaja nii joogitööstuses, metalliettevõtetes kui ka trükikodades,” ütles Grichin. Lisaks on stipendium õpilase jaoks märkimisväärne summa, mille eest soetatakse tihti erialast kirjandust, osaletakse valdkonnaga seotud huviringides ning tasutakse ka õppemaksu.

Stipendiumite üleandmine toimub täna, 28.10.2014, kell 15:00 A. Le Coqi õllemuuseumis. Ühe stipendiumi suurus on 2600 eurot ning see määratakse üheks õppeaastaks ja makstakse välja igakuiselt.

A. Le Coqi stipendium on asutatud 2007. aastal Olvi fondi poolt Tartu Kultuurkapitali juurde. Seitsme aasta jooksul välja makstud juba 41 600 euro eest stipendiume. A. Le Coqi stipendiume makstakse Tartu ja Võrumaa Kutsehariduskeskuste mehhatroonika, lukksepa või infotehnoloogiasüsteemide õpilastele, kes on oma õpingutesse ja töösse suhtumisega eeskujuks oma kaasõpilastele ning võimalusel leiavad rakendust joogi- ja õlletööstuses.

Iga-aastaselt määrab stipendiumi komisjon, mille koosseisu kuuluvad A. Le Coqi ettevõtte, Tartu Kultuurkapitali ning nii Tartu kui ka Võrumaa Kutsehariduskeskuse esindajad.

Mis on mehhatroonika:

Mehhatroonika on üks nooremaid ja kiiremini arenevaid tehnikasuundi nii Eestis kui ka mujal maailmas. Mehhatrooniku ülesandeks on tooteprojektide täitmine ja koordineerimine, mis haarab nii mehaaniliste, elektrooniliste kui ka infotehnoloogiliste süsteemide koostööd ühes tänapäevases tootes. Eriala annab oskusi ja teadmisi intelligentsete masinate ja seadmete loomisest.
Mehhatroonikul on kõik eeldused edukaks karjääriks just kiirelt arenevates, uutele lahendustele orienteeritud ning paindlikes firmades. Mehhatroonikud saavad töötada automaatika-, mehaanika ja elektroonikaspetsialistidena, samuti ka automaatseadmete, tehnoloogiliste liinide ning robotite ekspluatatsiooniinseneridena.

 

A. Le Coq pärjati kuuendat korda kõige konkurentsivõimelisemaks toiduainetetööstuseks Eestis!

A. Le Coq on juba kuuendat aastat Eesti kõige konkurentsivõimelisem toiduainetööstusettevõtte.


alecoq konkurentsivõime

Konkurentsivõime edetabel selgitab välja Eesti tugevaimad ettevõtted nende edukuse, tulemuslikkuse ja jätkusuutlikkuse põhjal. Tunnustatakse ettevõtteid, kes on andnud ühiskonda märkimisväärse panuse ning kelle tegevus päädib väga hea majandustulemusega – võrreldes eelmiste aastatega suurem läbimüük ja parem finantstulemus, efektiivsus ning produktiivsus. Edetabeli panevad kokku Eesti Tööstus- ja Kaubanduskoda ja Tööandjate Keskliit.

A. Le Coq’i juhi Tarmo Noobi sõnul tuleb klienti pidevalt üllatada. “15 aastat tagasi vastu võetud põhimõtteid järgib ettevõte siiani. Näiteks seda, et klienti tuleb pidevalt üllatada, muidu muutub ettevõte tema silmis igavaks,” ütles Noop.

Toiduainetööstusettevõtete konkurentsivõime edetabel 2014:

1. A. Le Coq AS
2. Liviko AS
3. Saku õlletehase AS
4. Coca-Cola HBC Eesti AS
5. Rakvere Lihakombinaat AS
6. Valio Eesti AS
7. Kalev AS
8. Saaremaa Piimatööstus AS
9. Tarplani Kaubanduse AS
10. Linda Nektar AS

Tere tulemast A. Le Coqi maailma

Kinnitan, et olen vähemalt 18-aastane